تبلیغات
بانو - زرشک
یکشنبه 7 آذر 1389

زرشک

   نوشته شده توسط: رز    


کلیات گیاه شناسی
زرشک درختچه‌ای است دارای ساقه خاردار که ارتفاع آن تا 4 متر نیز می‌رسد. چوب این درخت قهوه‌ای ، قرمز و یا زرد رنگ می‌باشد. برگهای آن بیضی شکل با دندانه‌های اره‌ای و گلهای آن خوشه‌ای و زرد رنگ است. شاخه‌های زرشک تیغ زیادی دارد. میوه زرشک قرمز رنگ ، گوشتی ، بیضوی شکل و دارای طعمی ترش است. قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه ، پوست ریشه و ساقه ، برگ گل و میوه آن است.



  


ترکیبات شیمیایی
در تمام قسمتهای این گیاه آلکالوئیدهای بربرین Berberine ، اکسیاکانتین Oxyaconthine ، بربامین Berbamine وجود دارد. مقدار آلکالوئید در پوست ریشه زرشک بیشتر از قسمتهای دیگر این گیاه است. میوه زرشک دارای حدود 4 درصد مواد قندی ، 65 درصد اسید مالیک و اسید تارتاریک و مقداری صمغ می‌باشد. زرشک گونه‌های مختلف دارد که مهم‌تر از همه آنها دو نوع است که یکی به نام زرشک بی‌هسته و دیگری زرشک با هسته (دارای دو هسته) می‌باشد.

خواص داروئی
•قابض است.
•تقویت کننده قلب و کبد است.
•بواسیر خونی را درمان می‌کند.
•خونریزی را برطرف می‌کند.
•برای برطرف کردن بیماریهای کبدی مفید است.



  


•صفرابر است.
•دم کرده زرشک را برای برطرف کردن ناراحتیهای دهان غرغره کنید.
خواص ریشه و پوست ساقه
•صفرابر و مسهل است.
•کبد را پاک و تقویت می‌کند.
•اعمال دستگاه گوارش را منظم می‌کند.
•سوء هاضمه را از بین می‌برد.
•بی‌اشتهایی را برطرف می‌کند.
•برای رفع یبوست مفید است.
•در درمان یرقان و زردی موثر است.
•نقرس و رماتیسم را برطرف می‌کند.
•خانمهائی که بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند باید برای برطرف کردن آن از ریشه و ساقه زرشک استفاده کنند.
•آنهائی که مبتلا به ورم طحال هستند می‌توانند برای معالجه از این گیاه کمک بگیرند.
•واریس را درمان می‌کند.
•برای معالجه بواسیر نافع است.
•برای برطرف کردن سوزش ادرار مفید است.
•فشار خون را پائین می‌آورد.
•برای شست و شوی چشم می‌توانید از جوشانده ریشه و ساقه و زرشک استفاده کنید.



  


خواص برگ

•آب آوردگی بدن را برطرف می‌کند.
•اسهالهای مزمن را درمان می‌کند.
•برگ زرشک دارای مقدار زیادی ویتامین C می‌باشد بنابراین در درمان بیماری اسکوربوت اثر مفید دارد.
•جویدن برگ زرشک باعث محکم شدن لثه و دندان می‌شود.
•درموقع آنژین و گلو درد ، دم کرده برگ زرشک را غرغره کنید.
طرزاستفاده

•جوشانده زرشک: مقدار 20-10 گرم پوست ریشه یا ساقه و یا میوه زرشک را در یک لیتر آب ریخته و آنرا بجوش بیاورید سپس آنرا از روی اجاق برداشته بگذارید برای مدت 10 دقیقه بماند. این جوشانده را صاف کرده و با شکر یا عسل شیرین کنید. مقدار مصرف روزانه آن سه فنجان در فاصله بین غذاهاست.


•دم کرده زرشک: مقدار 40 گرم زرشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید مدت 10 دقیقه بماند سپس آنرا با شکر یا عسل مخلوط کنید. مقدار مصرف آن سه فنجان در روز و در فاصله بین غذاهاست.
مضرات
مصرف مقدار زیاد زرشک و یا ساقه و برگ آن برای زنان حامله مناسب نیست زیرا رحم را تحریک می‌کند و ممکن است باعث سقط جنین شود.